Nove prehranske smernice in HACCP v vzgojno-izobraževalnih zavodih

Kdaj: 30. avgust 2024, od 09:00 do 12:15

Kje: Spletni seminar v živo (ZOOM)

Predavatelja: Doc. dr. Evgen Benedik in Eva Grohar Gros

Po dolgih letih smo vendarle dobili težko pričakovane in že nujno potrebne nove Smernice za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Uporabljati jih boste morali začeti najkasneje s 1. 9. 2024.



Kaj smernice prinašajo, kako posegajo v sistem načrtovanja in priprave prehrane, kakšna so nova priporočila ter kako jih vpeljati v prakso?

Pridobili boste znanja, s pomočjo katerih se boste lahko uspešno prilagodili na številne spremembe. Smernice med drugim opredeljujejo merila za izbor živil, načrtovanje sestave, količinske normative, način priprave šolske prehrane ter časovni okvir za njeno izvedbo.

V drugem delu izobraževanja bomo predstavili zagotavljanje varne hrane v šolskih prehranskih obratih.

Osredotočili se bomo na sistem HACCP, ki je ključen pri preprečevanju tveganj za zdravje. Poudarili bomo pomen vodenja dokumentacije v skladu s tem sistemom, ki omogoča sledljivost in učinkovito upravljanje s tveganji. Poleg tega bomo obravnavali tudi alergene kot pomemben kemijski dejavnik tveganja (v povezavi s pripravo medicinsko predpisanih diet) ter zakonodajne predpise, ki urejajo področje zagotavljanja varne hrane v šolskem okolju.

Udeleženci boste prejeli potrdilo, ki služi kot dokazilo, da ste se udeležili usposabljanja za delo v živili. Usposabljanje zaposlenih za delo z živili se izvaja skladno s poglavjem XII Uredbe Evropskega parlamenta in Sveta (ES) št. 852/2004 z dne 29. aprila 2004 o higieni živil in Uredbo Komisije (EU) 2021/382 z dne 3. marca 2021.

Vsebinski sklopi:

  1. NAČRTOVANJE JEDILNIKOV PO NOVIH SMERNICAH (9.00 do 10.30):
    • Smernice; izhodišča, cilji in praktično izvajanje
    • Uporaba in implementacija smernic v praksi
    • Prehranske potrebe po starostnih obdobjih
    • Bistvene novosti pri načrtovanju dietnih jedilnikov
    • Hranilno in energijsko ovrednotenje šolskih obrokov
    • Ustrezno vključevanje in kombiniranje živil
    • Naročanje in nabava živil v skladu s smernicami
    • Primeri jedilnikov in odgovori na vprašanja udeležencev
  2. HACCP V ŠOLSKIH PREHRANSKIH OBRATIH (10.45 do 12.15):
    • Načela sistema HACCP
    • Dejavniki tveganja v živilih in izzivi pri pripravi medicinsko predpisanih diet
    • Razlaga pomena sistema HACCP na primeru
    • Verifikacija in vodenje dokumentacije za sistem HACCP
    • Prilagoditve

Prijava na spletni seminar vključuje:

  • Aktualno strokovno predavanje, ki poteka v živo prek aplikacije ZOOM.
  • Prezentacijo v PDF-ju (pošljemo jo na vaš e naslov in si jo lahko natisnete).
  • Odgovore na vaša vprašanja, ki jih boste lahko zastavili na seminarju in prejeli boste odgovore in pojasnila.
  • Na voljo bo tudi dostop do posnetka spletnega seminarja. Na voljo vam bo še 30 dni po izvedbi.

Strokovna izvajalca:

Doc. dr. Evgen Benedik

Klinični dietetik na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana, predavatelj za področje prehrane ter mentor podiplomskim študentom na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.
Leta 2016 je ustanovil Inštitut za prehransko programiranje, od leta 2017 je tudi član Evropskega združenja za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano. Objavil je več kot 40 strokovnih in znanstvenih člankov, med njegova raziskovalna dela sodi tudi študij vpliva prehrane človeka v prvih 8000 dneh življenja na dolgoživost, pojav debelosti, sladkorne bolezni, srčno-žilnih ter drugih bolezni.

Eva Grohar Gros

Eva Grohar Gros je univ. dipl. inž. živilske tehnologije in je kot predavateljica zaposlena na Višji strokovni šoli Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana. Njena pedagoška področja so živilska kemija z analizo živili, zakonodaja, zagotavljanje kakovosti in nadzor, prehrana in dietetika ter medicinsko predpisane diete. Na BIC Ljubljana skrbi tudi za ustreznost deklaracij slaščičarskih in pekarskih proizvodov ter sodeluje z vodjo šolske prehrane pri postavitvi sistema HACCP, njegovih prilagoditvah in verifikacijah ter vodenju dokumentacije. Udeležuje se številnih izobraževanj s področja zakonodajnih novosti in standarda ISO 22000.

Veselimo se srečanja z vami.

ali

Dodatne informacije

E-pošta: info@ic-uspeh.si
Telefon: 04 23 32 345

Kotizacija in plačilo

Cena spletnega seminarja je 170 EUR + 22 % DDV.

Pri prijavi dveh oseb iz iste organizacije nudimo 10 % popust na celoten znesek. Pri prijavi treh ali več oseb nudimo 20 % popust na celoten znesek.

Proračunski uporabniki kotizacijo poravnajo v roku 30 dni po prejemu računa, ki je podlaga za plačilo.

Drugi udeleženci kotizacijo poravnajo vsaj 2 dni pred izvedbo na IBAN SI56 6000 0000 0673 251, sklic: 00 2024-1029.

Zaupajo nam tudi